Izposojeni in rabljeni viličarji imajo veliko nižje stroške

Izposojeni in rabljeni viličarji imajo veliko nižje stroške

10/07/2021 Off By Uredništvo

Če se pri svojem delu redno srečujemo s težkimi bremeni, potem bomo gotovo potrebovali za to tudi zmogljivo opremo. To pa pomeni, da bo treba opremo tudi kupiti in vzdrževati, v poštev pridejo goriva, maziva in drugi potrošni materiali, nastanejo pa tudi drugi stroški, ki jih uporabniki viličarjev dobro poznajo. Že nakup naprave je lahko velika finančna obremenitev, zato se za znižanje stroškov pogosto priporočajo rabljeni viličarji, na voljo pa imamo tudi dobre možnosti za najem oziroma izposojo viličarja.

Te opcije pridejo v poštev za praktično vsakega kupca, saj je ponudba zelo pestra in lahko dobro odgovori na razne potrebe. Poleg tega so to naprave, ki bodo svoje delo brezhibno opravljale, ni se treba bati, da bi nas pustile na cedilu – tudi na trgu rabljene opreme se nahajajo zanesljivi viličarji, ki jih bomo pri svojem delu dobro izkoristili. Največja razlika v primerjavi z novimi viličarji je gotovo ta, da so rabljeni viličarji bistveno cenejši, kar je seveda velika prednost. 

Rabljeni viličarji so lahko tudi kakšne terenske naprave za težke tovore

Za svoje delo moramo izbrati kvalitetno opremo, ki bo vse svoje naloge brezhibno opravljala. Tako pri novih kot pri rabljenih viličarjih moramo biti pozorni na to, da ne sklepamo kakšnih kompromisov in ne iščemo bližnjic. Vedno se je treba podrobno pozanimati o izdelkih v ponudbi in se pravočasno prepričati, da so viličarji, ki nas najbolj zanimajo, res prava izbira za naše potrebe.

Kateri rabljeni viličarji pridejo v poštev?

Težko je svetovati, kakšen viličar izbrati. Vsak uporabnik ima namreč svoje zahteve in potrebuje pravo rešitev zase. Ponekod se ukvarjamo z zelo težkimi in nepredvidljivimi tovori, morda potrebujemo terenski viličar, pogosto pa je prava izbira paletni viličar za skladišče ali pa kar ročni viličar. Vse to je v ponudbi na trgu rabljene opreme.

Vsekakor pa se moramo prepričati, da so rabljeni viličarji v ponudbi zanesljivi in kakovostni. Pomembno je, da kupujemo pri uglednih trgovcih, ne pri samih lastnikih, ki prodajajo svojo opremo. Zaupamo lahko posrednikom, ki se ukvarjajo s trženjem rabljene opreme – njihovi viličarji so namreč pregledani in pripravljeni na uporabo. Običajno so to podjetja, ki opravljajo tudi vzdrževanje in servise, tako da bo rabljen viličar pri njih gotovo v odličnem stanju. Včasih brskamo po ponudbi posameznih znamk, lahko pa se vedno obrnemo na strokovnjake, ki bodo znali svetovati.

Tako nam nakup rabljenega viličarja ne bo povzročal velikih težav. Prihranili bomo nekaj denarja in se hkrati opremili z zelo zanesljivim vozilom za zahtevne delovne naloge.

Kakšen prihranek ponujajo rabljeni viličarji?

Rabljena oprema je takoj veliko cenejša kot nova. Pri viličarjih, ki so lahko zelo dragi, se ta razlika še bolj pozna, zato se vsekakor splača premisliti o tem, ali so morda prav rabljeni viličarji prava izbira. Hitro namreč prihranimo veliko denarja, ne da bi morali sprejemati kakšne kompromise. Seveda je to odvisno od ponudbe in še zdaleč ni nujno, da bomo dobili zares dobre priložnosti, a tudi takšne se lahko ponudijo.

Poleg tega je cena odvisna od tega, za kakšne naprave se zanimamo. Nekateri viličarji so precej poceni, ročni paletni vozički nas recimo stanejo le nekaj sto evrov. Pogosto bo veliko bolj enostavno, da se odločimo za nakup nove naprave, tudi če s tem sprejmemo nekoliko višje stroške. Tudi nova oprema ima namreč nekatere prednosti, ki odtehtajo nekoliko višjo ceno, sploh pri cenejših napravah.

Rabljeni viličarji se pogosto uporabljajo na gradbiščih skupaj z drugo mehanizacijo

Če pa se zanimamo za zmogljive naprave, bo rabljen viličar precej cenejši in verjetno bomo s to razliko lahko upravičili nakup rabljene opreme. Če nam je prav cena prioriteta, se odločimo za najem viličarja, kar je z vidika stroškov še boljša izbira.

Rabljeni viličarji so še vedno dražji od najema

Pri rabljeni opremi moramo upoštevati nekatere dodatne stroške. Takoj se pojavijo stroški vzdrževanja in potrošnih materialov, stroški pregledov in servisa, pa tudi razni opravki in obveznosti, ki jih hitro spoznajo lastniki viličarjev. Vsemu temu se v veliki meri izognemo, če se odločimo za najem viličarja. Veliko manj bo komplikacij, predvsem pa je za najem viličarja cena nižja.

To pomeni, da bo ta opcija atraktivna tudi za tiste, ki so jim sicer zanimivi rabljeni viličarji. V nekaterih primerih je namreč tudi najem dobra alternativa za nakup, tudi če potrebujemo svoj viličar za redno delo. Treba je pretehtati stroške in se odločiti za tisto možnost, ki je najbolj ugodna. Najem je kratkoročno veliko bolj ugoden, nekje po določenem času uporabe pa se stroški izenačijo. A preprost izračun tega še ne razkriva – za najem viličarja cena običajno že vključuje vzdrževanje in servisiranje, pogosto tudi potrošni material, poleg tega se izognemo nekaterim obveznostim, s katerimi se ukvarjajo lastniki. Rabljeni viličarji tega nimajo v ceni, tako da bodo stroški s časom rasli. Ne upoštevamo torej le cene ob nakupu, temveč tudi pri uporabi. Kaj lahko se izkaže, da lahko viličar enostavno najamemo in ga z odlično izkušnjo uporabljamo kar nekaj časa, preden bodo stroški postali dovolj visoki, da bi upravičili nakup rabljenega viličarja.