Izolacija strehe

Izolacija strehe

11/26/2019 Off By miskonwap

Streha je kot velik element, ki je za nameček izvrstno nastavljen soncu, mrazu, dežju in drugim vplivom okolja, zelo pomembna pri zadrževanju toplote in omejevanju prehoda sončnih žarkov. Pravzaprav ima v vsakem letnem času pomembno nalogo pri vzdrževanju prijetnega ozračja v bivalnih prostorih. To pa pomeni, da moramo steno pravilno obdelati, če želimo doseči kar najboljši učinek.

Kakovostna izolacija seveda ne pokriva samo strehe, vsak kotiček mora biti dobro izoliran, da se izognemo nepotrebnim izgubam. Že majhne malenkosti lahko močno pokvarijo končni učinek, znani so primeri toplotnih mostov, ki so usodni za še tako dobro izolacijsko plast. A medtem ko posamezne stanovanjske prostore morda odlično izoliramo, streha lahko uide pozornosti. Izolacija strehe običajno ni prioriteta, če ne nameravamo podstrešnih prostorov uporabljati za bivanje. Streha že sama po sebi ponuja dobro zaščito pred okoljem, tako da se dodatnemu delu na tem elementu ne želimo posvečati, raje se osredotočimo na tiste opravke, s katerimi neposredno vplivamo na razmere v stanovanjskih prostorih. A takšno mišljenje je zmotno, saj je izolacija strehe še vedno ključnega pomena. Streha ima veliko površino in ima velik vpliv na uravnavanje razmer v notranjosti zgradbe. Tudi če je izolacija v samih stanovanjskih prostorih odlična, bodo temperaturni ekstremi na podstrešju še kako občutni. To se kaže tako v neprijetnem občutku v pretoplih ali prehladnih prostorih, kot tudi pri večji porabi in višjih stroških ogrevanja oziroma hlajenja. Kakovostna izolacija strehe je vsekakor ključna naloga pri skrbi za optimalno bivalno okolje.

Na srečo lahko zadevo dokaj enostavno rešimo, prav tako ne bo posebej visokih stroškov. Streha namreč ponuja veliko ravno površino, ki jo brez težav obdamo s plastjo izolacijskega materiala. Najlažje je to seveda opraviti že pri gradnji, a izolacija se lahko doda tudi naknadno. Nikoli ni prepozno, da svojo hišo končno dobro izoliramo.