Izolacija mansarde

Izolacija mansarde

07/05/2018 Off By Uredništvo

Če se lotevamo preureditve neizkoriščenega podstrešja v stanovanjski prostor, se bomo morali soočiti z nekaterimi pomembnimi gradbenimi projekti. Vse je sicer odvisno od tega, kakšno je izhodiščno stanje in kaj želimo doseči, a povsem brez kakšnega večjega posega verjetno ne bo šlo.

Med prvimi prilagoditvami, ki pridejo na misel v primeru adaptacije mansarde, je gotovo toplotna izolacija. Podstrešja običajno niso posebej toplotno izolirana ali pa izolacija ni zadostna za prijetno bivanje v stanovanjskih prostorih, zato bo treba poskrbeti za vgradnjo oziroma nadgradnjo. Čeprav izgleda izolacija mansarde na prvi pogled morda kar velik zalogaj, lahko opravilo opravimo precej hitro in poceni, a vseeno učinkovito. To omogočajo suhomontažni izolacijski sistemi, ki pridejo večinoma v poštev tudi za izolacijo podstrešij.

Najboljšo opcijo običajno predstavljajo lesene ali mavčne plošče, cenik je namreč v teh primerih zelo ugoden, izolacija pa je v končni fazi učinkovita. Seveda imamo na voljo tudi nekatere druge opcije, ki pa verjetno ne bodo tako smiselne. S pomočjo plošč se ob obstoječi steni izdela dodatna, vmesni prostor pa se izkoristi za namestitev izolacijskega materiala. Na ta način lahko poljubno določamo debelino izolacijske plasti, seveda pa lahko izbiramo tudi med različnimi materiali. Izolacija mansarde bo torej optimalna glede na dane razmere, saj imamo sami v rokah vse pomembne odločitve. Za nameček je za lesene in mavčne plošče cenik dovolj ugoden, da izbire ne bodo omejevale visoke cene. Razumljivo so določene razlike med posameznimi izolacijskimi sistemi, a za dobro izolacijo ne bo treba zapravljati celega bogastva. Pravzaprav je za lesene in mavčne plošče cenik ena izmed glavnih prednosti teh sistemov, zato je ta opcija kot nalašč tudi za tiste, ki iščejo cenovno najbolj ugodno rešitev.

Kazalo vsebine

Izbira izvajalca

Da bo izolacija mansarde kar se da učinkovita, moramo poleg izolacijskega sistema izbrati tudi pravega izvajalca del. Projekta se lahko lotimo celo sami, a veliko bolj priporočljivo je, da se obrnemo na zanesljivega in izkušenega mojstra.