Industrijsko označevanje – kakšni so trendi?

Industrijsko označevanje – kakšni so trendi?

03/01/2022 Off By Uredništvo

Označevanje izdelkov je pomembna naloga, s katero lahko zagotovimo tekoče izvajanje mnogih poslovnih procesov. Predvsem je to pomembno tam, kjer imamo redno opravka z večjimi količinami artiklov, ki jih je treba obdelati, recimo v skladiščih in v maloprodajnih trgovinah. Tam se uporabljajo predvsem EAN kode, ki nam delo močno poenostavijo.

Takšne kode bolj poznamo pod nazivom črtne kode, čeprav se dandanes uporabljajo kode različnih oblik. Poleg tega tudi EAN ni več prava oznaka, saj so poenoteni standardi danes znani pod imenom GS1. A v vsakem primeru gre za enako rešitev, to je označevanje izdelkov s kodo, ki vključuje vse potrebne podatke za učinkovito delo. 

EAN kode omogočajo hitro in učinkovito obdelavo izdelkov

Ni pričakovati, da se bodo trendi pri industrijskem označevanju močno spreminjali, saj so poslovni procesi na tem področju večinoma dobro optimizirani. Uporabljajo se standardizirane EAN kode, ki se namestijo na same izdelke oziroma na embalažo, pogosto pa jih dodajamo kar z nalepkami. Tako na enostaven način opremimo tudi večje število izdelkov, s katerimi ne bo težko delati.

Seveda je črtna koda le en aspekt takšnega označevanja. Nato potrebujemo še čitalec, da lahko dejansko preberemo podatke in izdelke ustrezno obdelujemo. Čitalci kod ponujajo številne funkcionalnosti, zato se splača na tem področju izbrati kvalitetno opremo, ki nam bo res v pomoč. Na spletu ima podjetje TiFT Koding predstavljene rešitve za delo z različnimi vrstami črtnih kod.

ean čitalec črtne kode

Le nekaj osnovne opreme potrebujemo in že smo pripravljeni na uspešno delo z večjimi zalogami izdelkov. Lahko pa s takšnimi kodami seveda opravljamo tudi druge naloge in označujemo druge predmete, označevanje s kompaktno in lahko berljivo kodo je zelo vsestransko in nam lahko pogosto zelo pomaga.

Pogosto pod imenom EAN kode mislimo kar črtne kode nasploh, a v resnici gre za točno določen standard. Imamo pa še druge rešitve, ki nam jih ponujajo tovrstne kode, kar nudi veliko razširljivost in vsestransko uporabnost na praktično vsakem področju. Dober primer so QR kode, ki so se zelo razširile in se uporabljajo za vse mogoče namene.

Industrijsko označevanje ni vezano le na EAN kode

Med najbolj opaznimi trendi na področju označevanja izdelkov je v zadnjih letih gotovo razmah QR kod. Te sicer niso kakšna velika novost, so se pa uspele hitro uveljaviti zato, ker ne potrebujejo posebnih čitalnikov – opremo za branje QR kod imamo vedno v svojem žepu, saj to omogočajo praktično vsi pametni telefoni.

Resda lahko tudi EAN in druge črtne kode beremo z mobilnim telefonom, a ravno QR kode so se uspele uveljaviti in nam danes ponujajo mnoge možnosti za učinkovito industrijsko označevanje in za druge namene. 

Poleg tega je treba omeniti še druge kode, ki se uporabljajo za ta namen. EAN kode so primerne za enotno označevanje izdelkov, medtem ko se za industrijsko označevanje pogosto uporabljajo še razne druge kode. To so morda interne kode, ki jih pripravljajo posamezna podjetja in se uporabljajo za kontrolo kakovosti in za druge postopke v podjetju. 

Za ta namen potrebujemo pravi tiskalnik črnih kod, da lahko pripravljamo poljubne kode, na to pa mora biti seveda pripravljen tudi čitalec. A če imamo pravo opremo, lahko pripravljamo različne interne kode, s katerimi označujemo izdelke z vsemi potrebnimi informacijami.

2D kode za industrijsko označevanje

Omenili smo QR kode, seveda pa si zaslužijo omembe tudi vse sorodne 2D kode, ki predstavljajo nadgradnjo običajnim črtnim kodam. S takšnimi kodami nam industrijsko označevanje ponuja bistveno več možnosti za označevanje izdelkov, saj v dvodimenzionalno kodo lahko zapišemo veliko več podatkov. 

Medtem ko imajo EAN kode prostora le za 13 številk, bomo z večjo 2D kodo lahko neposredno zapisali bistveno več informacij. Tudi zato trendi na področju industrijskega označevanja kažejo na vedno večjo priljubljenost takšnih kod.

tiskalnik črtnih kod

Tudi 2D kode lahko na različne načine prilagajamo, obstajajo v zelo raznolikih izvedbah. Nekatere 2D kode so zelo majhne in se uporabljajo za kodiranje preprostih informacij, lahko pa najdemo tudi večje kode, ki imajo gost zapis. Zato je zelo pomembno, da so pripravljene tako, da jih je možno natančno prebrati.

O berljivosti kode odločajo tiskalniki za nalepke

Če pripravljamo kode na nalepkah ali pa želimo tiskati oznake naravnost na embalažo, bomo potrebovali dober tiskalnik. Precej priljubljeni so tiskalniki za nalepke, ki nam nudijo več fleksibilnosti, z njimi lahko pripravljamo različne kode za vse mogoče izdelke. A pomembno je predvsem to, da lahko tiskalnik tiska v visoki ločljivosti, saj pri kodah ni veliko prostora za napake.

Nekatere QR in druge dvodimenzionalne kode so zelo kompleksno sestavljene, saj vsebujejo veliko pomembnih podatkov. Lahko se uporabljajo tudi kot identifikacija, vsebujejo razne varnostne in kontrolne elemente in podobno. 

Zato so zelo podrobne, a še vedno računamo na to, da bo možno enostavno odčitati vsak detajl. Jasno je, da imajo tu tiskalniki za nalepke zelo pomembno nalogo. Podrobnih kod ne moremo natisniti z vsakim tiskalnikom, saj ločljivost ne dopušča tiskanja tako podrobnih motivov.

Za industrijsko označevanje se običajno uporabljajo posebni tiskalniki, ki so narejeni prav za ta namen. Takšno opremo ima v ponudbi Tift Koding, ki ponuja tako tiskalnike za nalepke kot tudi naprave, s katerimi lahko črtne in druge kode tiskamo na embalažo ali celo neposredno na izdelke. To so prilagojene rešitve, ki nam omogočajo enostavno in učinkovito označevanje izdelkov. Predvsem pa nam dobri tiskalniki za nalepke zagotavljajo natančen natis podrobnih kod, tako da ne bo problemov z odčitavanjem zapisa. Delo bo veliko bolj enostavno, s kodami ne bo težav in dejansko bomo lahko izkoristili vse prednosti, ki jih ima takšen zapis. 

Tako tiskalniki kot čitalniki morajo biti na svoje delo dobro pripravljeni. Ravno zato smo pogosto precej zahtevni pri izbiri opreme, sploh če se redno ukvarjamo z označevanjem izdelkov. Pravočasno moramo najti prave rešitve, da bomo s končnim rezultatom dejansko zadovoljni.

Nalepke ali tisk na embalažo?

Pri tiskanju oznak na izdelke imamo različne možnosti, trendi pa tu ne kažejo kakšnih izrazitih preferenc. Zelo priročne so lahko tako nalepke kot tudi možnosti tiskanja na embalažo ali neposredno na izdelke.

Z nalepkami smo veliko bolj fleksibilni, lepimo jih lahko na različne materiale in površine. Z enim tiskalnikom pripravljamo najrazličnejše oznake, oprema je dokaj poceni in enostavna za uporabo. Poleg tega so za nalepke na voljo prenosni tiskalniki, ki jih bomo s pridom izkoristili na delovnih mestih, ki vključujejo označevanje večjega števila izdelkov. 

Zelo verjetno je, da bomo prav z nalepkami dobro pripravljeni na industrijsko označevanje, sploh v primeru, da se oznake ne nameščajo že sproti pri proizvodnji. Pogosto nalepke uporabljamo recimo v logistiki za označevanje in sledenje pošiljk.

Druga možnost je tisk na embalažo ali pa tisk na same izdelke, če je to možno. Pri tem nimamo takšne prilagodljivosti, kot jo nudijo nalepke. Imeti moramo opremo, ki nam omogoča tiskanje na različne materiale, med drugim tudi na neravne in druge zahtevne površine. To ni enostavna naloga, zato so pogosto nalepke kar samoumevna izbira, saj nam označevanje z nalepkami omogoča bistveno več fleksibilnosti.

Vseeno pa najdemo včasih dobre rešitve tudi za neposredno tiskanje na embalažo ali same izdelke. Če delamo s kakšnimi bolj ustreznimi artikli, na primer lepo zapakiranimi pošiljkami, lahko pogosto tiskamo neposredno. 

To nam omogočajo naprave, ki jih je možno avtomatizirati in se vključijo kar v sam proizvodni proces, tako da bomo res dosegli odličen končni rezultat. Kaj lahko se izkaže, da bo pravzaprav z nalepkami več dela, če lahko označevanje na druge načine avtomatiziramo.