Industrijska LED svetila so pripravljena na zahtevno delo

Industrijska LED svetila so pripravljena na zahtevno delo

05/01/2022 Off By Uredništvo

Sodobna svetila imajo mnoge posebne odlike, s katerimi se odlično izkažejo v praktično vsakem okolju. Velik napredek na tem področju opažamo tudi pri svetilih, ki jih uporabljamo v domačem stanovanju – nov standard predstavljajo LED svetila, ki so priljubljena izbira zaradi svoje varčnosti, vzdržljivosti in izvrstnega delovanja. 

Tudi industrijska LED svetila imajo te prednosti, poleg tega pa prepričajo še z nekaterimi posebnimi prilagoditvami, ki nam koristijo pri uporabi teh svetil v zahtevnejšem okolju.

Na vsakem delovnem mestu potrebujemo dobro svetlobo, ki jo po navadi zagotavljajo svetila. Prav tako se v vsakem okolju srečujemo s posebnimi izzivi, ki jih je treba nasloviti z izbiro primerne opreme. Seveda ni nujno, da bodo prav svetila na udaru kakšnih posebnih obremenitev, je pa to pogosto možno. 

Zato je treba svetila dobro pripraviti na svoje delo in po potrebi zavarovati. Upoštevamo tudi druge posebne obremenitve, pogosto so industrijska LED svetila recimo dlje časa v uporabi, neprekinjeno delujejo preko celega dne, morda se sploh nikoli ne izklopijo. Kaj hitro se izkaže, da potrebujemo za zahtevno delo vrhunsko osvetlitev, pri kateri imamo pogosto posebna pričakovanja.

Industrijska LED svetila delujejo veliko bolje od starih sijalk z žarilno nitko

Kako so industrijska LED svetila prilagojena zahtevnemu okolju?

Izbira opreme za delovne prostore in površine je seveda odvisna od tega, s kakšnim delom se tam ukvarjamo in kakšno osvetlitev potrebujemo. Prav tako upoštevamo morebitne grožnje in posebne zahteve pri namestitvi in uporabi te opreme. Na srečo je možno dobiti kvalitetna svetila, ki bodo kos tudi večjim obremenitvam.

Pogosto se uporabljajo industrijska LED svetila na prostem, kjer morajo biti električne komponente dobro zavarovane pred vremenskimi vplivi. Na dež mora biti pripravljena predvsem ulična razsvetljava, ki je stalno na udaru teh obremenitev. Največji problem je vdor vode ob nalivih, a tudi drugi dejavniki so lahko precej škodljivi. 

Zato pri izbiri te opreme ciljamo na visok kakovostni standard, vsekakor mora biti ulična svetilka zelo vzdržljiva in odporna, navsezadnje se bo urbana oprema srečevala tudi z udarci in drugimi mehanskimi obremenitvami. Na dolgi rok upoštevamo grožnje, ki izvirajo iz korozije in obrabe materialov, upoštevamo tudi pregrevanje, vpliv velikih temperaturnih nihanj in podobno.

Jasno je, da bodo morala biti industrijska LED svetila zelo dobro pripravljena na takšne obremenitve. Ne mislimo vedno specifično na svetilke, temveč tudi na preostalo opremo, ki jo pri tem uporabljamo. To so recimo kandelabri, stebri, drogovi in podobno – ti elementi so še bolj izpostavljeni obremenilnim dejavnikom, a jih tudi lažje zaščitimo oziroma ojačamo. Moramo pa na vse to pravočasno pomisliti, da izberemo kakovostno opremo za takšne potrebe.

Industrijska LED svetila se ne uporabljajo le na prostem

Omenili smo predvsem obremenitve, ki izhajajo iz vremenskih vplivov, a tudi v notranjih prostorih imajo industrijska LED svetila zelo pomembno delo in posebne grožnje, ki lahko vplivajo na njihovo življenjsko dobo. Medtem ko ima ulična razsvetljava veliko dela predvsem zaradi zaščite pred vremenskimi dejavniki, imamo v zaprtih prostorih druge vsiljivce, ki lahko ogrožajo svetila. 

V delovnem okolju je morda veliko prahu in smeti, morda delamo z jedkimi kemikalijami in drugimi snovmi, ki pustijo svoje posledice na delovni opremi. Spet imamo opravka tudi z vodo, s kakšnimi čistili in podobno, tako da je treba svetila še vedno dobro zaščititi. 

V proizvodnih halah in drugih industrijskih prostorih industrijska LED svetila poskrbijo za odlično osvetlitev

Nato pa se srečamo še z drugimi posebnimi zahtevami pri osvetljevanju delovnih površin. Pogosto pričakujemo, da bodo industrijska LED svetila brezhibno delovala tudi v primeru, da jih stalno uporabljamo. Nekatera svetila delujejo noč in dan brez prestanka, še večja obremenitev pa je ta, da se luči stalno prižigajo in ugašajo. LED svetila imajo omejeno število ciklov, zato je treba v takšnih primerih izbrati vrhunska svetila za zahtevno rabo. Res je sicer, da tudi ulična svetilka deluje dolgo časa, sploh v zimskih mesecih s kratkimi dnevi, a režim delovanja je bistveno bolj naklonjen dobrobiti samih svetil.

Industrijska LED svetila s posebnimi funkcijami

Svetila je treba v zahtevnem okolju dobro zavarovati pred obremenitvami, pa tudi nekaj pozornosti pri uporabi ni odveč, če želimo zagotoviti dolgo življenjsko dobo in zanesljivo delovanje. A včasih pričakujemo, da bodo industrijska LED svetila ponudila tudi nekaj dodatnih funkcij za popolno zadovoljstvo pri razsvetljevanju delovnih površin.

Vse to moramo upoštevati pri izbiri svetil. Vedeti moramo, kako močne svetilke potrebujemo, pozanimamo pa se še o drugih lastnostih. Včasih potrebujemo premične svetilke, recimo delovne reflektorje. Premislimo tudi o možnostih upravljanja na daljavo, nastavitev časovnika ali povezave s senzorjem. Napredna industrijska LED svetila nam ponujajo veliko možnosti na tem področju, tako bomo za svetila kar najbolje poskrbeli, predvsem pa pridemo do najboljše izkušnje pri uporabi svetil.

Ponekod imamo opravka z večjim številom svetilk, ki jih želimo imeti povsem pod nadzorom. Urbana oprema recimo vključuje svetila za celo mesto, želimo jih upravljati centralno, po možnosti pa bi vse opravke kar avtomatizirali. Podobno velja za druga svetila v posebej zahtevnih okoljih, recimo za kakšno varnostno osvetlitev. Napredna industrijska LED svetila lahko odgovorijo tudi na te potrebe, saj se odlično vključijo v večji sistem s posebnimi funkcijami.