Igranje glasbil sprošča telo in duha

Igranje glasbil sprošča telo in duha

08/01/2021 Off By Uredništvo

Z glasbili si lahko lepo popestrimo vsakdan, nekateri pa v igranju najdejo tudi svojo kariero in priložnost za zaslužek. Vsega potenciala, ki ga imajo glasbila za praktično vsakega posameznika, ne moremo vedno prepoznati vnaprej, saj se naši interesi lahko spreminjajo, morda tudi ne vemo za kakšne zanimivosti iz glasbenega sveta, ki bi nas takoj omrežile.

 Zato je pametno spoznati ponudbo glasbenih trgovin, ki imajo na prodajnih policah raznovrstna glasbila in dodatno opremo – tako za tiste, ki jih zanima le kitara za občasno brenkanje, kot za tiste, ki potrebujejo glasbila in opremo za prave koncerte.

V ponudbi večjih glasbenih trgovin dobimo izjemno bogato zbirko različnih glasbil. Še vedno pa izstopajo najbolj priljubljeni kosi, to je recimo kitara, ki prepriča predvsem začetnike, enako velja za enostavne izvedbe klavirjev. Začetniki pogosto posegajo po flavtah in drugih enostavnih pihalih, pa tudi med tolkali imamo nekaj izbire. 

To so vsestranska glasbila, s katerimi si lahko vsak krajša čas in ustvarja zanimivo glasbo. Kitara omogoča igranje raznih melodij, tudi klavir takoj odpira mnoge možnosti za samostojno igranje, še bolje pa se glasbila načeloma obnesejo v ansamblu, ki združuje večje število usklajenih instrumentov. Vse to lahko pričakujemo v ponudbi glasbene trgovine, ki se osredotoča na kakovostna glasbila.

Večje trgovine, kot je Glasbeni atelje, pa nudijo še bogato dodatno ponudbo, ki je prav tako zelo dobrodošla. Pri praktično vsakem glasbilu namreč potrebujemo še nekaj opreme, kitara recimo potrebuje trzalice, ki jih nikoli ni preveč. Potrebujemo še razna stojala in držala, opremo za čiščenje in vzdrževanje glasbil, opremo za snemanje in predvajanje zvoka, metronome, uglaševalce, ojačevalce in podobno. Že enostavna kitara lahko potrebuje kar nekaj dodatkov, zato se splača nakupovati v uglednih trgovinah z bogato dodatno ponudbo, da bomo z nakupom res zadovoljni in nam ne bo nič zmanjkalo. Dodaten plus je ta, da lahko tovrstno opremo pogosto naročimo kar preko spleta, čeprav je sama glasbila seveda pametno osebno preizkusiti.

Akustična ali električna kitara?

Široka ponudba glasbenih trgovin je velika prednost, saj lahko vsak najde izdelke zase. Glasbila ponujajo celo vrsto opcij, ki so bolj ali manj prilagojene posameznikom. Nekateri točno vedo, kaj bi radi igrali, drugi svoje možnosti še raziskujejo in bi morda radi preizkusili več različnih glasbil. 

Že pri kitarah se lahko pojavijo takšne dileme, saj nam je na voljo tudi električna kitara, ki je priljubljena izbira glasbenikov z večjimi ambicijami. Načeloma zahteva nekaj več truda in predanosti, če želimo instrument zares dobro izkoristiti, a po drugi strani je tudi električna kitara povsem primerna za sproščeno brenkanje ob večerih.

Izbira je seveda prepuščena posamezniku. Električna kitara je pri nekaterih glasbenih zvrsteh naravnost nepogrešljiv element, glasbene skupine imajo lahko tudi tri električne kitare ali celo več, tako da je takšno glasbilo vsekakor zelo uporabno. A to še ne pomeni, da je priporočljiva izbira v prav vsakem primeru, saj bo tudi nekaj več dela z dodatno opremo, nekaj več truda bo treba vložiti v pripravo in igranje, da zares pridemo do najboljšega zvoka. Če želimo le malo brenkati, potem je lahko tudi akustična oziroma klasična kitara dobra izbira.

Tu torej pridemo do velikih razlik med glasbeniki. Igranje električne kitare je lahko izjemno atraktivno za ljubitelje roka, metala in drugih bolj živahnih glasbenih zvrsti, pri katerih ima ta instrument osrednjo vlogo. 

Po drugi strani pa električna kitara sploh nima kaj iskati v mnogih drugih glasbenih tradicijah, kjer se veliko bolje obnese klasična kitara ali pa se pač poslužimo drugih glasbil. Na srečo lahko najdemo široko ponudbo kakovostnih glasbil v glasbenih trgovinah, tako da se ne bo treba odločiti za tiste možnosti, ki nam niso všeč. Enostavno lahko zamenjamo tudi kitaro – mnogi glasbeniki se naučijo igrati najprej klasično kitaro, ki je odlična izbira za začetnike, nato pa šele pride na vrsto električna kitara, ko že vemo, kako se glasbilo uporablja in bolje poznamo tudi svoje želje in potrebe.

Glasbila

Klasična kitara je prav tako atraktivna izbira

Ne smemo pa si misliti, da klasična kitara predstavlja le stopničko na poti do igranja električne kitare. Veliko več je glasbenikov, ki so si naredili kariero z igranjem klasične kitare, medtem ko je električna kitara pravzaprav le redko v ospredju in po navadi ne nastopa kot samostojen instrument. Še bolj priporočljiva je klasična kitara za tiste, ki nimajo kakšnih posebnih ambicij in igrajo instrument le za lastno veselje. Takšna kitara praviloma ponuja boljšo izkušnjo, zato je priljubljena izbira večine začetnikov in ljubiteljskih kitaristov.

En izmed razlogov za izbiro klasične kitare je že cena. Že res, da je cena kitare lahko precej visoka, a po drugi strani imamo na voljo tudi zelo ugodne instrumente, klasične kitare dobimo že za kakšnih sto evrov. Več ponudbe bo sicer v cenovnem razredu okoli 200 evrov in dalje, kjer najdemo tudi električne kitare. A pozor, za igranje klasičnih in akustičnih kitar ne potrebujemo kakšne posebne dodatne opreme, medtem ko bomo za električno kitaro potrebovali še ojačevalec in dodatke, ki so lahko precej dragi. 

Iz tega izhaja še ena prednost, ki jo ima klasična kitara. Je zelo enostavna za igranje – ne z vidika samega brenkanja, temveč predvsem v tem, da ne zahteva posebne priprave in uporabe dodatne opreme. Enostavno jo vzamemo v roke in že smo pripravljeni na izvabljanje lepih melodij iz preprostega instrumenta. Vsak se lahko loti brenkanja in z nekaj znanja lahko hitro ustvarimo zelo prijetne melodije, klasična kitara se hitro vključi tudi v skupino glasbil. Povsem drugače je pri kakšnih elektronskih instrumentih, ki jih lahko uporabljamo le v kombinaciji z dodatno opremo.

Mešalna miza za pripravo prave moderne glasbe

Mnoga glasbila so povsem enostavna in omogočajo igranje brez potrebe po kakšni dodatni opremi ali dodatnem delu. Vedno pa lahko dodatke uporabimo, če želimo, sploh če nameravamo producirati pravo glasbo ali pa imamo v mislih kakšne posebne učinke. V takšnih primerih nam priskoči na pomoč mešalna miza, ki je sicer le ena izmed uporabnih komponent, ki jih uporabljamo pri moderni glasbi. Veliko dela opravimo tudi na računalnikih in z drugimi elementi dodatne opreme, a prav mešalna miza je tista, ki nam prva pomaga, ko želimo vzpostaviti dober nadzor nad usklajenim delovanjem instrumentov, ki jih uporabljamo pri izvajanju glasbe.

Pomembno je predvsem to, da lahko zvok večjega števila instrumentov med seboj uskladimo. Za to lahko nekaj naredimo že med samim igranjem, a običajno je bolje, da posredujemo z namensko opremo, ki prilagaja prehod zvoka od glasbil do ozvočenja oziroma snemalnika. Najbolje se mešalna miza seveda obnese pri snemanju ali igranju glasbe preko ozvočenja, v takšnih primerih je tovrstna oprema pravzaprav kar nujna. Pričakujemo lahko bistveno boljše rezultate, imamo tudi boljši nadzor. Potrebujemo pa najprej dobro mešalno mizo, ki jo moramo znati tudi uporabljati. 

Mešalne mize na https://www.glasbeniatelje.com/mesalne-mize ponujajo kar nekaj izbire, predvsem med pasivnimi mešalnimi mizami imamo več atraktivnih modelov, ki se uvrščajo tudi v nižji cenovni nivo. Praktično vsak glasbenik si lahko privošči vsaj osnovno mešalno mizo, ki je kar nujna oprema, če se želimo nekoliko bolj resno ukvarjati z glasbo. Tisti, ki so na tem področju nekoliko bolj zahtevni, pa bodo seveda izbrali tudi naprednejšo opremo, ki je prav tako na voljo v večjih glasbenih trgovinah.

Prav mešalna miza nam lahko odpre nova obzorja pri igranju glasbe, odpira tudi nove poti za razvoj glasbene kariere. Včasih ima prav poseben učinek, ki ga ne moremo dobiti z izbiro glasbila ali z različnimi načini igranja. Tako je vedno pametno, da premislimo o različnih možnostih, ki jih imamo na voljo, in izberemo opremo, ki nam bo res koristila. To so lahko različna glasbila, lahko pa tudi različni dodatki.

Za posebne učinke poskrbi še boben

Veliko pozornosti posvečamo glasbilom, ki se praviloma uporabljajo za igranje dominantnih melodij in lahko brez težav nastopajo tudi samostojno. Predvsem so to kitare in klavirji, morda tudi nekatera pihala, violine in podobno. Redko pa se odločimo za boben, ki je sicer zelo zanimivo in pravzaprav nepogrešljivo glasbilo, a običajno dobro deluje le v kombinaciji z drugimi instrumenti.

Boben bomo izbrali, če želimo doseči posebne učinke pri igranju instrumentov v skupini. Potrebujemo ritmično spremljavo, ki jo ponudijo glasna tolkala, hkrati pa ima lahko boben še druge naloge, morda lahko tudi sam prevzame primat pri izvajanju kakšnih skladb in navduši s solažo. 

Za to bomo seveda potrebovali dober instrument in dobrega bobnarja. Izbira bobnov je prava umetnost, saj pogosto potrebujemo celo baterijo, ne le enega samega bobna. Že s posameznim bobnom si sicer lahko pomagamo in vzdržujemo ritem, a za kaj več bomo potrebovali tudi več opreme. Ravno bobnarji so zato pogosto zahtevnejši pri izbiri svoje opreme, nakup pa hitro postane tudi precej drag. Bomo pa z baterijo bobnov lahko dosegli zelo atraktivne učinke, tako pri skupinskem kot pri samostojnem igranju.

Bobni so zanimivi v praktično vsaki situaciji. V glasbenih skupinah so nepogrešljivi, priljubljeni so med samostojnimi izvajalci, prava atrakcija pa so še med malčki, ki se prav nad tolkali najbolj navdušujejo v prvih letih svojega življenja. Prav boben lahko služi kot zanimiv uvod v svet ritmov in melodij, tako da lahko malčka pospremi na glasbeno pot. Ni treba kupovati dragih bobnov, dovolj bodo že otroška tolkala, ki so pravzaprav igrače, če le ponudijo pravi učinek ob udarjanju na njihovo površino.