Hlevski ventilatorji za konjerejo

Hlevski ventilatorji za konjerejo

01/30/2020 Off By Uredništvo

Hlevski ventilatorji so pomembni za vsak hlev. Ne glede na to katero vrsto živali gojimo, je dobro imeti kakovostno prezračen hlev in to lahko storimo le s vgradnjo novih hlevskih ventilatorjev, ki bodo poskrbeli, da bo zrak vedno krožil.

Hlevski ventilatorji so potrebni, ker se pri množici živali zrak hitro zasiči. Če želimo imeti nadzor nad kakovostjo zraka v hlevu, si lahko namestimo tudi senzorje za kvaliteto zraka, ki nas bodo stalno obveščali o primernosti zraka v hlevu.

Hlevski ventilatorji morajo biti pravilno postavljeni. Izbrati moramo točko, kjer bodo zrak brez težav zapuščal prostor. V kolikor je ventilator slabo postavljen ne more dobro opravljati svoje funkcije in je zato neuporaben.

Kazalo vsebine

Siliranje je zahteven postopek

Siliranje je postopek s katerim lahko kmetje krmo za živino ustrezno spravijo ter jo dlje časa hranijo tudi na prostem. Pomembno je, da imajo dober silos, v katerem bo krma varno čakala na uporabo. Pomembno je, da kmet ve kakšna je dobra silaža, saj jo bo le tako znal ločiti od pokvarjene silirane hrane. Bistveno je, da ima silaža močan vonj po mlečni kislini oziroma z drugimi besedami po kislem mleku. Nikakor pa ne sme dišati po pokvarjeni maščobi.

Siliranje, ki je bilo dobro opravljeno, vpliva tudi na barvo silaže. V kvalitetni silaži bomo našli barve zelene, rjave in rumene barvne odtenke. To so barve, ki nakazujejo na dobro fermentacijo. Nasprotno pa so rdeča, črna ali sivkasta barva, znak precej slabe silaže, ki ne bo dobro vplivala na govedo.

Siliranje mora biti strogo nadzorovano. Le tako bo uspešno in kmetu podalo odlično silažo. Skrbi in dobri kmetje svojo silažo dajo tudi na kemično analizo, s katero pridobijo vse potrebne informacije o njeni hranilni vrednosti. Le tako bodo z gotovostjo vedeli, s čim krmijo svoje živali. Za optimalne rezultate pa moramo odvzeti dobre vzorce, ki nam bodo pokazali prave rezultate.