Funkcionalnost in estetika v spalnici

Funkcionalnost in estetika v spalnici

02/06/2019 Off By Uredništvo

Od vseh prostorov v stanovanju je verjetno prav spalnica tista, ki ima najbolj jasno določeno vlogo. Povsem enostavno je povedati, čemu je namenjena, temu primerno pa jo lahko tudi oblikujemo in opremimo. Navadno pazimo na to, da ne posegamo po nepotrebnem pohištvu in opremi, ki ne služi zagotavljanju kakovosti spanca, posledično pa postane spalnica pusta in nedomača. Na srečo funkcionalna oprema ponuja veliko možnosti tudi za dekoracijo, s tem pa lahko dosežemo idealno razmerje med funkcionalno in estetsko vrednostjo opreme.

Verjetno pridejo najprej na misel okrasni vzglavniki, ki so izrazito estetski element, kakršnega bi morda pričakovali v spalnici. Res lahko okrasni vzglavniki popestrijo podobo prostora, težko pa zadostijo zahtevam po funkcionalnosti – ne morejo se kosati z običajnimi vzglavniki, ki to nalogo bistveno bolje opravljajo. Lahko pa okrasni vzglavniki svojo dekorativno vrednost prepustijo prevlekam, ki tudi običajne vzglavnike spremenijo v privlačen dekorativni element. Prevleke za vzglavnike so idealna priložnost, skupaj s preostalo posteljnino, za združitev funkcionalnosti in estetike. Ne ovirajo namreč odlik osnovne opreme, dopolnjujejo le izgled.

Svojo vlogo pri tem pa imajo tudi tisti kosi posteljnine, na katere v tem smislu redko pomislimo. Jogi rjuhe recimo pogosto kar nekako zanemarimo, nenazadnje so večinoma skrite pod preostalo posteljnino, pa tudi v navadi ni, da bi bile kaj posebej okrašene. A hkrati ponujajo jogi rjuhe veliko površino, ki bo prišla še kako do izraza, tudi če je v veliki meri skrita. Ni treba iskati rjuh z velikimi in izrazitimi motivi, že preudarna izbira barve ali barvne kombinacije lahko naredi veliko razliko v spalnici. Jogi rjuhe so kot nalašč za dodajanje barvnih poudarkov, ki bi bili pri drugih kosih posteljnine preveč vpadljivi. Lahko si privoščimo veliko svobode, seveda pa še vedno velja, da se je treba najprej odločati na podlagi osnovnih funkcionalnosti in primarne naloge te opreme.