Foliranje občutljivih predmetov

Foliranje občutljivih predmetov

05/04/2019 Off By Uredništvo

Pogosto imamo opravka z raznimi bolj ali manj občutljivimi predmeti, ki potrebujejo vsaj osnovno zaščito pred dejavniki okolja. To pomeni, da bo treba najti rešitev, ki bo ponudila hitro in učinkovito zaščito – najbolj očitno je to pri proizvodnji in pakiranju, pa tudi kasneje pri nakladanju, prevažanju, razkladanju in skladiščenju tovora. Na srečo imamo na voljo dokaj učinkovite opcije, predvsem foliranje, ki občutljive izdelke zaščiti s plastjo folije iz umetne mase.

Kazalo vsebine

Vakuumiranje

Ena možnost je vakuumiranje, za kar uporabimo vakuumski aparat in ustrezne vrečke oziroma folijo. V tem primeru ne gre le za zaščito s plastično oblogo, temveč za dodatne koristi vakuuma. Vakuumski aparat izsesa zrak in tako ustvari stabilno okolje, v katerem niso prisotne grožnje, ki bi sicer lahko ogrozile vsebino zavoja. Ravno zato se vakuumiranje pogosto uporablja za zaščito hrane, ki bi se v stiku z zrakom sicer hitro pokvarila. Vakuumski aparat lahko učinkovito podaljša rok uporabnosti sveže hrane, morda tudi za več mesecev, kar je očitno pri vakuumiranju in zamrzovanju ozimnice.

Foliranje

Ni pa treba, da pri foliranju zavoj tudi vakuumiramo. Pogosto je dovolj že to, da folijo preprosto varno zavarimo. To omogoča varilec folije, ki je zelo učinkovit pri svojem delu. Gre za priljubljeno napravo v industrijskem okolju – varilec folije namreč hitro in učinkovito zapakira tudi večje število izdelkov, ki bodo s plastično zaščito dobro odporni na razne dejavnike okolja. Na ta način lahko recimo zaščitimo razne tiskovine pred vlago in umazanijo, se pa varilec folije izkaže za izjemno uporabno napravo še v mnogih drugih primerih.

Pri foliranju se lahko soočimo tudi s kakšnimi večjimi izzivi, na primer s foliranjem vozil, ki je tudi precej pogosto. V tem primeru običajen varilec folije ne bo mogel veliko pomagati, so pa na voljo druge tehnike za učinkovit prenos zaščitne ali dekorativne folije na karoserijo vozila.