Filter trdih delcev izloča trdne delce iz izpušnih plinov

Filter trdih delcev izloča trdne delce iz izpušnih plinov

02/08/2019 Off By miskonwap

Vozila so sama po sebi lahko zelo škodljiva okolju, saj se v zrak spušča veliko raznih plinov, kateri lahko škodujejo tudi zdravju. Velika težava pa je pri vozilih dizelskega goriva, saj pri temu nastajajo trdni delci, kateri so lahko zelo škodljivi.

Filter trdih delcev je bil tako ustvarjen za vsa dizelska vozila, saj skrbi za izločanje teh trdnih delcev iz izpušnih plinov. Zaradi ugotovljenih škodljivih vplivov raznih delcev na ljudi, se je z uvedbo standarda EURO IV, ki predpisuje stopnjo emisij, ki jih lahko v ozračje spusti novo vozilo, zelo znižala dopustna raven trdnih delcev v izpušnih plinih. Gre torej za element izpušnega sistema, ki skrbi za izločanje neizgorelih delcev.

Filter trdih delcev je bil torej ustvarjen z namenom po zmanjšanju onesnaževanja zraka z izpušnimi plini dizelskih motorjev. Raziskave so dokazale, da prekomerna izpostavljenost izpuhu dizelskih motorjev povzroča povišano tveganje za pojav pljučnih bolezni ter poškodb kardiovaskularnega in živčnega sistema.

Odstranitev DPF filtra pomeni boljšo odzivnost motorja

Vsa dizelska vozila morajo imeti DPF filter, saj le ta skrbi, da se izločajo trdni delci iz izpušnih plinov. Vendar lahko nastane veliko težav s filtrom zaradi mestne vožnje in pa kratkih relacij, saj se pri teh regeneracija izvaja pogosteje, vendar se ne izvede do konca.

Vse več ljudi se torej odloča za odstranitev DPF filtra, saj to pripomore k boljši odzivnosti motorja, manjši porabi goriva ter posledično tudi nižjim stroškom servisa. S samo odstranitvijo pa se poveča tudi življenjska doba motorja. Ko se le ta odstrani ne pride do povečanja dimnosti, vendar mora biti motor brezhiben.

Odstranitev DPF filtra zahteva tudi ustrezno programiranje motornega računalnika, s tem pa se zmanjša poraba goriva. Pri tem posegu pa se lahko poveča tudi sama moč motorja, saj motor po odstranitvi tega filtra lažje teče. Sprva pa se filter odstrani le testno.