Enostavno in učinkovito ogrevanje

Enostavno in učinkovito ogrevanje

10/14/2019 Off By Uredništvo

Toplotne črpalke so znane predvsem po tem, da na dolgi rok ponujajo prepričljiv izkoristek in opazen prihranek pri ogrevanju, a hkrati pogosto pomislimo tudi na to, da gre za razmeroma drago opremo, ki zahteva znatno investicijo. Ni pa nujno, da bo sistem zelo kompleksen ali posebej drag – na voljo imamo več rešitev, ki se lahko v različnih okoliščinah izkažejo za zelo ugodne.

Posebej dobra izbira so toplotne črpalke zrak voda. Te so namreč cenovno zelo ugodne, predvsem pa gre za enostavne naprave, ki jih ni težko vgraditi in povezati v ogrevalni sistem. To je tudi razlog za razmeroma nizke stroške v primerjavi z drugimi toplotnimi črpalkami. Ni se treba namreč ukvarjati s polaganjem kolektorjev ali kopanjem do podtalnice, toplotne črpalke zrak voda zahtevajo le enostavno zunanjo enoto, ki jo zgolj postavimo na prosto. Na ta način toplotne črpalke za ogrevanje ne zahtevajo posebej visoke investicije, z vgradnjo pa ni veliko dela.

Najbolje se toplotne črpalke zrak voda obnesejo v nizkotemperaturnem ogrevalnem sistemu, čeprav so primerne tudi za radiatorsko ogrevanje, ki zahteva višjo temperaturo vode. So pa takšne toplotne črpalke za ogrevanje tudi nasploh zelo vsestranske, uporabimo jih lahko seveda tudi za ogrevanje sanitarne vode ali pa povežemo z različnimi sistemi za ogrevanje prostorov. V končni fazi lahko vedno pričakujemo odličen izkoristek investicije, ne le zaradi ugodne izhodiščne cene, temveč tudi zaradi odličnega delovanja celotnega sistema. Na dolgi rok so toplotne črpalke za ogrevanje gotovo najugodnejša izbira, še posebej če se opremimo z ugodno in učinkovito opremo, pri kateri se bo prej pokazal konkreten prihranek pri ogrevanju.

Sodobne toplotne črpalke imajo še to prednost, da jih je zelo enostavno uporabljati. Pravzaprav ne potrebujejo posebnega vzdrževanja, ogrevanje upravljamo s pomočjo termostata, ki je lahko tudi avtomatiziran. Vse to na dolgi rok še zniža stroške, delo in skrbi.