Elektroinstalacije za praktično, udobno in ekonomično bivanje

Elektroinstalacije za praktično, udobno in ekonomično bivanje

10/13/2020 Off By Uredništvo

Bivanja brez električne energije si danes ne moremo predstavljati, saj smo na različnih področjih našega življenja praktično popolnoma odvisni od nje. V domačem okolju jo potrebujemo za kuhanje, ogrevanje, osvetlitev prostorov in še marsikaj drugega, na področju gospodarstva in javnega življenja pa situacija ni nič kaj drugačna. Brez dobave električne energije bi se naše življenje lahko popolnoma ustavilo, zato so elektroinstalacije pomemben segment vsakega objekta.

Potrebno pa je vedeti, da so elektroinstalacije eno od tistih gradbenih del, ki jih je najbolje prepustiti usposobljenim in izkušenim strokovnjakom. Pri njihovi izvedbi je potrebno pomisliti na številne dejavnike in predpise, ki so laikom neznani, zato lahko neprimerna napeljava pripelje tudi do večje materialne škode. V izogib temu je najbolje poiskati izbranega ponudnika elektroinstalacij, ki nudi celovite rešitve od načrtovanja, svetovanja, do kakovostne izvedbe. S tem se ne boste izognili le morebitnim napakam ob napeljevanju elektroinstalacij, ampak tudi mnogim skrbem.

Elektroinstalacije za novogradnje in adaptirane objekte

Kadar imamo v mislih izvedbo elektroinstalacij, je potrebno vedeti, da je način njihove izvedbe močno odvisen od faze gradnje. Kadar gre za novogradnjo in je le ta šele v fazi projektiranja, je najbolje, da že v projektni dokumentaciji definiramo, kje bodo elektroinstalacije potekale. Pri tem ni nikoli odveč pomisliti tudi na prihodnost in vgraditi povečan premer cevi, ki vam bo omogočal napeljavo dodatnih kablov. 

Medtem, ko pri novogradnji velja, da je zelo prosta možnost izvedbe elektroinstalacij, pa smo v primeru adaptacije objektov omejeni z obstoječo arhitekturno zasnovo objekta. V tem primeru se je potrebno najprej seznaniti s potekom obstoječe elektroinstalacije, in šele potem začeti razmišljati o poteku nove. Pri adaptaciji objektov je pomemben podatek tudi za kako staro elektroinstalacijo gre, saj je v večini primerov potrebna popolna adaptacija. V tem primeru je potrebno napeljati nove kable, prav tako pa je potrebno pričakovati več gradbenih del.