Električno talno gretje ima posebne prednosti

Električno talno gretje ima posebne prednosti

03/01/2022 Off By Uredništvo

Izbiro novega ogrevalnega sistema moramo prilagoditi številnim kriterijem, lahko smo tudi zelo zahtevni. Nenazadnje gre za ključni hišni sistem, ki močno odloča o tem, kako dobro se bodo stanovalci v hiši počutili in kakšni bodo dolgoročni stroški z ogrevanjem. Da bi bili deležni kar najboljše izkušnje, je priporočljivo izbrati električno talno gretje

To je izvrstna izbira v praktično vsakem stanovanju, predvsem pa se dobro izkaže v sodobnih novogradnjah, pasivnih in nizkoenergijskih hišah ter drugih dobro izoliranih prostorih, kjer pridejo do izraza vse prednosti učinkovitega električnega ogrevanja.

Takšni sistemi imajo kar nekaj posebnosti, s katerimi se primerjajo z alternativami. Seveda se lahko vedno odločamo še med raznimi drugimi opcijami, ki jih najdemo na trgu – ker imamo opravka s številnimi kriteriji pri izbiri, se včasih izkažejo za atraktivne tudi drugi ogrevalni sistemi. 

A ravno električno talno gretje ima v mnogih primerih najbolj prepričljiv nabor prednosti, saj ne prepriča le s kakšnimi posameznimi odlikami, temveč s celo zbirko. Težko bi našli kakšno lastnost, ki nam ne bi bila všeč, sploh če primerjamo električne sisteme s preostalo ponudbo.

S katerimi prednostmi se električno talno gretje najbolj izkaže?

Ker se pri izbiri ogrevalnega sistema osredotočamo na vse mogoče dejavnike, bo vsak kupec oziroma uporabnik pozoren na druge lastnosti. Zato imajo predno tisti sistemi, ki lahko odgovorijo na različne zahteve in potrebe, to pa za električne sisteme vsekakor velja. Ne moremo torej izpostaviti le ene odlike, s katero bi tak sistem izstopal.

Električno talno gretje bodo izbrali tisti, ki ne želijo imeti hladnih kotičkov v stanovanju

Gotovo se splača najprej omeniti splošne prednosti električnih sistemov. Te ne veljajo le za talno gretje, to so tudi prednosti IR ogrevanja in drugih električnih rešitev. Velika prednost je recimo to, da ni treba imeti kompleksnega sistema za generiranje in prenašanje toplote. 

Električna grelna telesa se enostavno priklopijo v električno omrežje in delujejo sama, brez potrebe po kakšni toplovodni napeljavi, pečeh in črpalkah. Posledično je sistem zelo poceni in enostaven za vgradnjo, tudi z vzdrževanjem ne bo veliko dela.

Nadalje ima električno talno gretje tiste prednosti, ki izhajajo iz zasnove talnega gretja nasploh. Položeno je po celi površini in enakomerno ogreva prostor. S tem lahko pričakujemo odlično odzivnost in hitro delovanje, predvsem pa zelo prijeten občutek, ko ogrevamo prostore. Velika prednost je varčnost, saj bomo že pri nižji temperaturi z enakomernim ogrevanjem dosegli izvrsten učinek. 

Gretje, ki enakomerno segreva prostor, ima mnoge prednosti, predvsem veliko bolj navdušujoč končni učinek za stanovalce. Hkrati je možno pripraviti ugodne in učinkovite sisteme, ki energijo dobro izkoristijo, toplotnih izgub praktično ni.

Kako polagamo električno talno gretje?

Ena izmed specifičnih prednosti električnih sistemov za talno gretje je enostavno polaganje. Pri toplovodnem talnem gretju imamo več dela, električni sistemi pa so za namestitev zelo enostavni, to je med drugim tudi ena od prednosti IR ogrevanja, ki omogoča kar nadometno montažo. Za električno talno gretje bomo morali sicer opraviti nekaj več dela, a montaža ni zahtevna, zamudna ali draga.

Grelna telesa so zasnovana tako, da jih je možno enostavno namestiti pod pohodno površino. To je lahko kar folija za talno gretje, ki je kompaktna in zelo praktična za vsak prostor. Pri novogradnjah se lahko povsem enostavno namesti na estrih in izolacijsko plast ter nato prekrije z ustrezno pripravljeno pohodno površino. Pri prenovi oziroma nadgradnji ogrevalnega sistema pa je možno pohodno površino odstraniti in namestiti grelne elemente s suhomontažnim delom, brez zidanja.

Pravzaprav lahko včasih električno talno gretje položimo kar sami, če smo dovolj spretni in imamo ustrezno pripravljene površine. Potrebovali bomo nekaj materiala, seveda je tu nujna predvsem folija za talno gretje

Ker je polaganje talnega gretja razmeroma enostavno, hitro in poceni, je to izvrstna izbira za vsakogar, ki želi priti brez težav do vrhunskega ogrevalnega sistema, ne glede na to, ali se dela loti sam ali s pomočjo strokovnjakov.

Električno talno gretje je zelo fleksibilno

Električni sistemi nasploh se predstavljajo z izjemno fleksibilnostjo, od enostavne montaže do dolgoročne uporabe. Tako nam recimo električno talno gretje omogoča, da enostavno kupimo grelno preprogo ali folijo v ustreznih dimenzijah, lahko jo tudi razrežemo in primerno oblikujemo, nato pa kar sami namestimo. Še lažji so za namestitev IR paneli, ki predstavljajo zelo elegantno in fleksibilno opcijo električnega ogrevanja.

Električno talno gretje ima v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi mnoge prednosti

Nato se upravljajo tako talni grelni elementi kot IR paneli s termostatom, kar je še ena prednost sodobnih električnih sistemov. To so zelo odzivni in prilagodljivi sistemi, ki delujejo kar sami od sebe. Ni treba skrbeti za kurjavo in zalogo tople vode, preprosto nastavimo željeno temperaturo in pričakujemo, da bodo talno gretje oziroma IR paneli s termostatom opravili vse potrebno. 

Napreden termostat nam omogoča natančno ureditev režima ogrevanja, nastavimo lahko samodejno prilagajanje ogrevanja, časovnik, možno je povezati termostat tudi s pametnim sistemom za upravljanje hiše. 

Vsekakor ima električno talno gretje mnoge prednosti, ki jih pri drugih ogrevalnih sistemih ne bomo našli. V končni fazi pa še vedno prepriča predvsem z odličnim ogrevanjem, visokimi izkoristki in zelo prijetnim počutjem, ki ga zagotavlja v domačem stanovanju.