Domena – ime in spletni naslov vaše spletne strani

Domena – ime in spletni naslov vaše spletne strani

11/16/2021 Off By Uredništvo

Če se prvič odločate izdelati svojo spletno stran, morate nujno dovolj dobro razumeti nekatere osnovne pojme, izbrati pravega ponudnika in ne nazadnje vedeti, kako izdelava sploh poteka. V prvi vrsti se morate soočiti s pojmoma domena ter spletno gostovanje. Zakaj ju sploh potrebujete na svoji spletni strani?
Domena predstavlja ime in spletni naslov spletne strani. Zapišete jo v takšni obliki: domena.si. Začetni del predstavlja ime vašega podjetja oziroma katero koli drugo, ki ste ga izbrali. Napisana končnica se rabi za slovenske nacionalne domene, vsekakor pa lahko uporabite tudi druge, na primer .net, .com, .biz. Naslednji pomemben korak pa predstavlja registracija domene.

Domena se mora registrirati za najmanj eno leto

Izbrana domena se mora registrirati za obdobje najmanj enega leta. Registracija je lahko opravljena pri različnih ponudnikih. Ugotovili boste, da se njihove cene med seboj nekoliko razlikujejo. Večji del ponuja popuste in druge ugodnosti, če domeno registrirate za več let. Cene se med seboj razlikujejo tudi glede na izbrano domensko končnico.

registracija domene

Pred registracijo domene naredite osnovne korake za izbiro dobrega domenskega imena.

Po pretečeni registraciji morate domeno podaljšati. Če tega ne naredite, registracija domene poteče in jo lahko registrira druga oseba. Ker imajo določeni ponudniki cene za podaljšane domene višje v primerjavi s prvo registracijo, je še toliko pomembneje, da to preverite, še preden se prvič registrirate. Če s svojim ponudnikom niste zadovoljni, lahko domeno prenesete k drugemu. Sam prenos pa je povsem preprost in hiter. V večini primerov je celo brezplačen.

Po nakupu domene prejmete spletni naslov

Ko kupite domeno, dobite svoj spletni naslov. Ta vodi do vaše spletne strani. Obenem boste lahko pričeli uporabljati tudi svoj poslovni mail. Ta je sestavljen iz splošne označbe ali pa iz vašega imena, lahko tudi iz katere druge oznake ter iz vaše domene. Vmes je simbol afna.
Ker z domeno pravzaprav poskrbite le za prejem naslova vašega poslovnega e-maila, potrebujete še prostor, da boste lahko prejemali e-pošto in jo pošiljali. To vam prinaša paket gostovanja spletne strani.

internetni-streznik

Kje izbrati gostovanje spletne strani? Izbrati neomejeno gostovanje, VPS gostovanje,…? Izbire je precej.

A še preden vse omenjeno opravite, je treba preveriti, ali je vaša želena domena sploh prosta. In kako se lahko najhitreje preveri domeno?

Za preverjanje prostih domen je na razpolago več možnosti

Če torej ne veste, kako se preveri domeno, imate na voljo kar nekaj možnosti. Ena med njimi je tudi ta, da obiščete spletno stran enega od registratorjev. V okence za preverjanje domen vpišete svoj želeni naslov. Druga rešitev pa je na primer ta, da obiščete spletno stran, ki je namenjena samo za preverjanje domen. Tudi na tej strani morate v posebno okence vpisati želeno domeno. Nato pa seveda klikniti na gumb preveri. Po nekaj sekundah se izpišejo podatki o možnosti registracije. Če je želena domena še vedno na voljo, se vam bo pokazala kljukica v zeleni barvi.

Kaj za vas pomeni zasedena domena

Na spletni strani za preverjanje domen ste prav tako obveščeni tudi o tem, ali je domena zasedena. Seznanjeni boste z nekaterimi podatki; tudi o tem, kdo je trenutni lastnik. Lahko izveste še, kdaj domena poteče in kdaj je bila pravzaprav registrirana.
Gostovanje ali prostor na strežniku
V resnici bi spletno stran v teoriji lahko poganjal tudi vaš računalnik. V praksi pa za to precej bolje poskrbijo specializirana podjetja. Ta imajo v lasti strežnike, na katerih se hrani vaša spletna stran. Strežniki predstavljajo zelo zmogljive računalnike. So optimalno – strojno ter programsko – prilagojeni za prikazovanje pa tudi za hrambo spletnih strani na internetu.
Spletno gostovanje torej lahko imenujemo tudi kot prostor na strežniku. Pri ponudniku se praviloma zakupi za določeno časovno obdobje. To v praksi pomeni, da je vaša spletna stran gostja na strežniku izbranega ponudnika.

Od česa so najbolj odvisne cene web hostinga

Spletno gostovanje ali web hosting vas lahko stane različno. Cene so še najbolj odvisne od količine prostora, ki ga potrebujete na strežniku. Prav tako je strošek odvisen od količine prometa ali od obiska spletne strani in ne nazadnje od količine poštnih predalov. Poleg prostora z gostovanjem namreč najamete tudi prostor za svoje e-maile.
Ponudniki imajo že vnaprej pripravljene pakete gostovanja. Tako je izbira za posameznike oziroma za podjetja precej lažja ter hitrejša. Sicer pa se je pri izbiri ustreznega paketa najbolje posvetovati kar s podjetjem, pri katerem boste izdelali spletno stran. Pri izbiri je dobro preveriti tudi to, ali vam ponudnik omogoča pomoč in podporo, v primeru če bo šlo kaj narobe na spletni strani. Zapomnite si, da hitre, prijazna ter zanesljiva strokovna pomoč odtehta veliko.