Delovne hlače so pri delu stalno na udaru

Delovne hlače so pri delu stalno na udaru

02/08/2022 Off By Uredništvo

Kvalitetna oblačila za delo so seveda nujna oprema, a pomembno je predvsem to, da izberemo pravo opremo za delo, ki ga opravljamo. Ravno zato imamo na izbiro izredno širok spekter raznovrstnih oblačil. Seveda bomo izbrali povsem drugačno opremo, če delamo v pisarni, kot če opravljamo kakšno zahtevno delo na terenu, recimo na gradbišču. Vse je odvisno od delovnih nalog, s katerimi se ukvarjamo, ter od groženj in obremenitev, ki nas pri tem čakajo. Na takšne dejavnike morajo biti pripravljene predvsem delovne hlače, ki so praviloma najbolj izpostavljene raznim obremenitvam pri uporabi.

Odločali se bomo za kakovostna oblačila, ki lahko prenesejo škodljive vplive iz okolja. Hkrati pa moramo imeti v mislih še celo vrsto pomembnih faktorjev, ki pripomorejo k zadovoljstvu uporabnika in uspešnemu opravljanju dela. Izbira je v končni fazi lahko precej zahtevna, tudi zato, ker imamo na voljo širok spekter različnih izdelkov, ki utegnejo priti v poštev. Da bi dobili prave delovne hlače zase, moramo dobro poznati svoje želje in potrebe, nato pa pobrskati po širni ponudbi, ki jo predstavljajo trgovci na tem področju. Morda bo izbira precej lahka, lahko pa tudi zelo zahtevna – vedno pa imamo možnost priti do kvalitetne opreme, ki nam v končni fazi ponuja kar najboljšo izkušnjo pri delu.

Ni nujno, da bomo potrebovali posebne delovne hlače, tudi kavbojke so lahko dobra izbira

Delovne hlače za najbolj zahtevna delovna mesta

Z vidika obremenitev, ki ogrožajo oblačila, je najbolj zahtevno bržkone delo na terenu. Nimamo v mislih kakšnega specifičnega delovnega mesta, saj se v zahtevnih razmerah na terenu srečujemo z najrazličnejšimi nalogami v mnogih poklicih. Verjetno je najboljši primer delo na gradbišču, to je tipično okolje, ki zahteva zelo dobro opremo. Morda pomislimo na zaščitno opremo, kot so čelade in rokavice, pri delu na cesti pride takoj na misel tudi odsevni delovni brezrokavnik. A v praksi največ šteje osnovna oprema, ki jo redno uporabljamo. Tudi hlače pridejo hitro do izraza, saj imajo velik vpliv na udobje in izkušnjo pri delu.

Pri delu na terenu so hlače še posebej obremenjene, saj so pogosto v stiku s podlago. Pogosto sedimo, ležimo ali klečimo, lahko pa tudi pademo, kam udarimo ali drgnemo. Stalno prihaja do obremenitev, ki za tekstil ne pomenijo nič dobrega. Tako morajo biti delovne hlače na takšne obremenitve zelo dobro pripravljene, tudi če gre za vplive, ki bi običajna oblačila takoj poškodovali. Ne le na gradbišču, s takšnimi grožnjami se srečujemo tudi drugod na terenu, pa tudi v delavnicah, garažah in na podobnih delovnih mestih.

Kvalitetne hlače potrebujejo še drugi uporabniki, tako pri službenih nalogah kot tudi pri prostočasnih dejavnostih. Med tistimi, ki pogosto delajo na terenu, omenimo recimo še kmetovalce, ribiče in lovce, ti so med najbolj zahtevnimi uporabniki kvalitetnih hlač. Pravzaprav potrebujejo cel komplet opreme, ki ga lahko dobimo tudi za zahtevno rabo te vrste.

Delovne hlače v kompletu

Včasih prav delovne hlače očitno prevzemajo največjo odgovornost za udobje in varnost ter so hkrati najbolj izpostavljene raznim obremenitvam. To velja tam, kjer pogosto sedimo, klečimo ali ležimo. V stik z grobo podlago prihajajo predvsem hlače, medtem ko drugi kosi oblačil in opreme morda niso tako obremenjeni. Bomo pa v vsakem primeru potrebovali kvalitetno opremo, ki bo dobro pripravljena na vse mogoče razmere. Zato se hlače kombinirajo še z drugimi nujnimi kosi, brez katerih bo delo v zahtevnih razmerah nemogoče.

Dobre delovne hlače so vključene v komplet delovne opreme

Omenili smo delovni brezrokavnik, običajno pa uporabljamo še drugo opremo, kot so majice, jakne, tudi plašči in podobno. Zelo pomembna je kvalitetna delovna obutev, ki ima prav posebno vlogo pri delu na terenu. Nato pa pomislimo še na čelado, rokavice in drugo zaščitno opremo, tudi to moramo izbrati tako, da odgovarja dejanskim zahtevam pri delu. Na voljo imamo širok nabor opreme, vsak izdelek lahko skrbno izberemo tako, da bo povsem ustrezal našim potrebam. To velja tudi v primeru, da imamo kakšne posebne zahteve.

Delovne hlače s posebnimi lastnostmi

Vedno pazimo na to, da so delovne hlače udobne in praktične, da omogočajo nemoteno delo in na pri službenih nalogah tudi pomagajo. Včasih pa pričakujemo še kakšne dodatne značilnosti. Tako lahko dobimo posebne protivrezne hlače, ki imajo zaščito pred vrezi in vbodi. Še vedno gre za relativno udobne in prijetne hlače, ki pa so nadgrajene z odporno tkanino in drugimi materiali za dodatno zaščito. Mnoge hlače so izdelane iz ripstop tkanine, ki preprečuje trganje in poškodbe pri rednem drgnjenju, a zaščita pred učinki abrazije ni nujno dovolj v primeru rezanja z ostrimi predmeti. Delovne hlače morajo biti za takšna tveganja bolje prilagojene. Na srečo najdemo posebne izvedbe, ki imajo dodatno zaščito, odločimo se seveda za takšne hlače, ki ponujajo prave lastnosti glede na naše zahteve. Kvalitetne protivrezne hlače dopolnjujejo robustno tkanino z lahkimi odpornimi materiali, ki jim vrezi ne pridejo do živega.

V ponudbi bomo našli tudi druge vrste posebnih delovnih hlač. Poznamo recimo oblazinjene in dodatno ojačane delovne hlače, pogosto pa imajo oblačila tudi razne dodatke, ki se odlično ujemajo s preostalo delovno opremo.