Defibrilator lahko oživi veliko ljudi

Defibrilator lahko oživi veliko ljudi

05/13/2020 Off By Uredništvo

Defibrilator pomembne element za reševanje človeških življenj. V Sloveniji vsako leto kar precej ljudi doživi srčni zastoj. Po nekaterih podatkih se s srčnim zastoje sreča kar 1600 Slovencev na leto. Po raziskavah sodeč smo Slovenci zelo pripravljeni pomagati in rešiti tuja življenja, vendar pa nas je hkrati tudi precej strah, kar je seveda logično. Če se s podobno situacijo še nismo nikoli srečali, nas bo ob pogledu na človeka, ki je ravno doživel srčni zastoj, zagotovo strah. 

Defibrilator je velikokrat potreben kar v domačem okolju, saj se veliko srčnih zastojev zgodi prav na domu ljudi. Ravno zato je tako pomembno, da se defibrilatorji nahajajo v čim več vaseh. Vasi so namreč lahko zelo oddaljene od zdravstvenih domov in zato se v večini primerov zgodi, da oseba ne preživi poti v zdravstveni dom. 

Defibrilator pa nam omogoča možnost hitrega oživljanja, saj je lahko nameščen v vaškem domu ali  trgovini. To so stavbe, ki se nahajajo v središču vasi in so hitro dosegljive. Na tak način se reši ogromno življenj. 

 

Defibrilator za srce nudijo 4-krat večjo možnost za preživetje

Defibrilator za srce nam omogoča veliko boljše možnosti za preživetje. Če nam nas bodo po srčni kapi tako priklopili na defibrilator, bomo imeli veliko več možnosti za preživetje, kot če nas bodo vozili v bolnišnico. Včasih je bilo potrebno za oživljanje, osebi nuditi tudi dihanje usta na usta. Dandanes to ni več potrebno. Vse kar moramo narediti je to, da človeku ritmično pritiskamo na srčni koš. Seveda morajo biti pritiski močni, da grejo tudi 6 centimetrov v globino. 

Defibrilator za srce pa uporabimo takoj za tem. Poskrbel bo za avtomatsko oživljanje človeka. Mi bomo morali le priklopiti elektrode in pritisniti na jasno označen gumb. Boljši modeli nas bodo skozi celotni postopek vodili tudi z glasovnimi navodili, kar nam bo še olajšalo delo.