Cev za dimnik v sodobnih dimniških sistemih

Cev za dimnik v sodobnih dimniških sistemih

04/25/2021 Off By Uredništvo

Dimniški sistemi se dobro prilagajajo potrebam in zahtevam uporabnikov, predvsem pa sledijo napredku na področju kurilnih naprav. Tako lahko danes izberemo primerno cev za dimnik, ki bo brezhibno opravljala svojo nalogo v kombinaciji s praktično vsako kurilno napravo, ne glede na pričakovane obremenitve. Posegamo po kakovostnih izdelkih, ki se razlikujejo v ključnih lastnostih glede na to, iz kakšnega materiala so izdelani.

Na voljo so različni materiali, iz katerih je lahko izdelana cev za dimnik. Seveda iz tega izhajajo tudi ključne lastnosti izdelka, čeprav vedno ciljamo na podoben končni učinek, torej imajo tudi sami materiali podobne oblike, ki pridejo v tej vlogi še posebej do izraza. Zagotoviti moramo recimo ognjevarnost in plinotesnost, prav tako je prednost nizka teža in vzdržljivost pri dolgoročni uporabi. Takšnim zahtevam odgovarjajo različni materiali, ki jih uporabljamo za izdelavo dimnikov.

Poleg tega moramo upoštevati še dejstvo, da cev za dimnik ni edini pomemben element dimniškega sistema. Nekateri dodatki so zahtevani po predpisih in jih moramo imeti, druge pa lahko dodamo po želji. Vse seveda z namenom zagotavljanja optimalnega izkoristka pri kurjenju, visoke varnosti in odlične izkušnje pri uporabi kurilnih naprav. Dober učinek lahko pričakujemo le, če posegamo po kakovostnih izdelkih, pri tem pa pazimo še na to, da delo zaupamo izkušenim strokovnjakom – izdelava dimnika je zahteven projekt, ki mora biti brezhibno izveden, še posebej v kakšnih ekstremnih primerih.

Cevi iz različnih materialov

Največji vpliv na končni učinek dimniškega sistema imajo uporabljeni materiali. Na voljo so različne opcije, ki ustrezajo sodobnim standardom, predvsem se izdelujejo dimniki iz keramike in nerjavnega jekla.

Keramika je zelo vsestranski material, sestavlja lahko tudi cev za dimnik

Keramične cevi so zelo priljubljene v novogradnjah in veljajo za odlično sodobno rešitev. Čeprav je material dobro znan in ima dolgo zgodovino tudi na področju gradbeništva, so sodobni keramični izdelki zelo dobro izdelani in ponujajo vse tiste odlike, ki jih mora imeti cev za dimnik. Keramika je zelo dobro odporna na visoke temperature, pri velikih temperaturnih razlikah se ne razteza ali krči, zato ima pri takšni uporabi tudi dolgo življenjsko dobo in zagotavlja zanesljivost dimniškega sistema. Izdelamo lahko dimnike za različne kurilne naprave, takšne cevi se seveda lahko oblikujejo tudi po meri za kar najboljši rezultat.

Priljubljena alternativa so inox dimniki, ki imajo podobne prednosti, pa tudi nekatere specifične odlike. Predvsem gre za zelo lahek in prilagodljiv material, ki ga brez težav oblikujemo v elemente, potrebne za izdelavo dimniškega sistema. Tudi vgradnja je zato dokaj enostavna in ugodna. Ta material je priljubljen pri različnih projektih, tako pri gradnji kot pri sanaciji.

Cev za dimnik je lahko iz nerjavnega jekla, kar je precej enostavna rešitev

Sanacija dimnika

Upoštevati moramo različne naloge pri izdelavi oziroma sanaciji dimniških sistemov. Praviloma nam izdelava dimnika dopušča več svobode, odločamo se lahko med različnimi možnostmi in te odločitve nimajo velikega vpliva na končno ceno in zahtevnost projekta, saj se lahko že v izhodišču prilagodimo zahtevam. Sanacija dimnika je v starejših objektih lahko bolj zahtevna – v nekaterih primerih se izkaže, da je bolj smiselno dimnik kar porušiti in izdelati na novo.

Se pa lahko v obeh primerih uporabljajo različne rešitve, ki so značilne za sodobne dimniške sisteme. Tudi sanacija dimnika namreč dopušča uporabo cevi iz različnih materialov. Keramična cev za dimnik se lahko enostavno uporabi pri sanaciji starejših dimnikov, prav tako pridejo v poštev jekleni elementi, sploh v dimnikih, ki so dokaj dobro ohranjeni in jih lahko enostavno saniramo. Takšni posegi so pogosto dokaj enostavni in zelo učinkoviti, ne da bi se morali posvečati zahtevnim gradbenim opravilom. Seveda pa ni nujno, da bo možna enostavna sanacija dimnika, kaj lahko se zgodi, da bo edina smiselna rešitev rušenje in izdelava dimnika na novo. A ravno to lahko odpira dodatne možnosti, ki jih sicer ne bi imeli na razpolago. Pričakujemo lahko, da bomo v vsakem primeru lahko prišli do odlične rešitve glede na naše potrebe, če seveda izberemo kakovostne izdelke, ustrezne materiale in prave mojstre.

Cev za dimnik v ponudbi strokovnjakov

Opremo za dimnike iščemo pri izkušenih strokovnjakih, ki se ukvarjajo prav s takšnimi opravili. Običajno so to mojstri, ki lahko dobavijo material in izdelajo rešitve po meri ali pa imajo že na zalogi ustrezne elemente za izdelavo dimnika. Na istem mestu pričakujemo tudi ponudbo zanesljivih storitev, torej samo izdelavo oziroma sanacijo dimnika.

Vsekakor je pametno cev za dimnik in druge elemente izbirati v ponudbi zanesljivih trgovcev, po možnosti kar pri strokovnjakih, ki jih izberemo tudi za opravljanje dela. Tako hitro in enostavno rešimo vse potrebno pri pripravi na gradnjo, pričakujemo lahko odlično izkušnjo in zadovoljstvo na dolgi rok. Neprecenljivo je tudi strokovno svetovanje v tej fazi, sploh če se ne spoznamo dobro na dimniške sisteme in ne vemo točno, katere rešitve bi bile najbolj posrečene v danem primeru.

Strokovnjaki za dimnike lahko močno pomagajo pri gradnji in prenovi. Pametno je torej najti zanesljive ponudnike, ki jim lahko zaupamo. Ti mojstri se bodo odlično izkazali – pričakujemo popolno zadovoljstvo z dimniškim sistemom, ki mora svoje delo brezhibno opravljati več deset let.