Brezhiben tisk v večjih nakladah

Brezhiben tisk v večjih nakladah

08/01/2020 Off By Uredništvo

Večje naklade seveda pomenijo tudi višjo ceno, kar pa ni razlog za pretirano varčevanje – tudi pri večjih projektih je treba namreč na prvo mesto postaviti kakovost, saj lahko le tako pridemo do tiskovin, ki se bodo tudi v praksi odlično obnesle. To velja predvsem za izdelke, ki imajo kak komercialni namen, to so recimo nalepke in plakati.

Za tisk plakatov so značilni različni izzivi, ki jih moramo rešiti hkrati. Pogosto gre za dokaj zahtevne barvne motive z mnogimi detajli, včasih tudi spremembami med posameznimi natisi. Poleg tega imamo opravka z večjimi formati oziroma dimenzijami, kar je že samo po sebi nekoliko zahtevnejše. Za nameček pa pričakujemo, da se bodo plakati dobro znašli tudi na udaru dežja in drugih vremenskih vplivov. Tako mora biti tisk plakatov še posebej kakovosten, da lahko dobimo dober končni izdelek. Odvisno od teh zahtev se za tisk plakatov izbere ustrezna tehnika, saj univerzalne rešitve ni – dober tiskar se bo na podlagi zahtev in želja odločil za tisto rešitev, ki bo ponudila kar najboljši rezultat. Vsekakor lahko pričakujemo odlične plakate, če le ne skoparimo pri izbiri tiskarja.

Izdelava nalepk je lahko še zahtevnejša, saj imamo veliko več variacij. Plakati so resda veliki, a običajno ustrezajo nekim standardnim dimenzijam in so skoraj vedno pravokotni. Nalepke se izdelujejo v različnih oblikah in poljubnih velikostih, prav tako morajo omogočati lepljenje na različne materiale. Skleniti je treba bistveno več pomembnih odločitev, zato je izdelava nalepk lahko kar velik izziv. Poleg tega imamo spet opravka z zahtevnimi barvnimi motivi, ki morajo biti še bolj dovršeni – gre za manjše motive z raznimi detajli, ki morajo biti tudi ob pogledu od blizu jasno vidni. Prav tako ima tudi izdelava nalepk to značilnost, da običajno poteka v večjih nakladah, tako da ne bo šlo brez ustrezne opreme in profesionalne izvedbe.