Boks za psa uporabljamo na poti in doma

Boks za psa uporabljamo na poti in doma

01/01/2022 Off By Uredništvo

Lastniki psov bodo za svojega ljubljenčka izbirali posebno opremo, ki nam omogoča, da za žival dobro skrbimo. S tem načeloma ni problemov, dokler se srečujemo le z rednim vsakdanjim življenjem. Včasih pa pridejo tudi posebne situacije, ki zahtevajo več fleksibilnosti. Morda bodo težave že s prevozom psa, sploh za tiste kužke, ki vožnje niso vajeni. Nekateri psi se redno vozijo z avtom in jim to ni problem, druge pa je treba na to še privaditi. Da se ne bi srečevali s kakšnimi velikimi preglavicami, potrebujemo ustrezen boks za psa in še nekaj druge opreme.

Prevažanje psa je lahko velika nevšečnost, če kuža ni vajen vožnje. Žival bo nemirna, lahko se celo poškoduje ali pa poškoduje vozilo. Pa tudi tisti kužki, ki so vajeni vožnje, morajo biti pri tem varno nameščeni v skladu s predpisi, da bodo v vožnji lahko zares uživali. Zato potrebujemo opremo, ki ni le boks za psa, temveč še z drugimi pripomočki omogoča povsem prijetno potovanje s psom.

Omenimo pa še to, da se boks lahko uporablja tudi doma oziroma v drugih situacijah, ko moramo psa varno prestaviti ali kam za nekaj časa namestiti. Pravzaprav se boks lahko uporablja že od malih nog, takrat služi oprema za pse učenju in socializaciji – pametno je že mladičke navaditi na boks in na prevažanje, da kasneje s tem ne bo težav. Zato se boks lahko uporablja tudi doma.

Za mirno prevažanje boks za psa uporabljamo že pri mladičkih

To, da je starega psa težko naučiti novih veščin, sicer ni vedno povsem res. Tudi starejši psi se lahko učijo, a gotovo ne tako hitro in uspešno kot mladički. Še posebej očitno bo to pri kakšnih večjih prilagoditvah, recimo pri privajanju na vožnjo. Mladički, ki jim je boks za psa že od malih nog dobro znan, s prevažanjem sploh ne bodo imeli težav, starejši psi pa bodo le nezaupljivo in nemirno raziskovali boks in vozilo.

Pametno je boks za psa uporabljati že pri mladičkih, da se na to opremo navadijo

Zato je pametno, da imamo takšno opremo pripravljeno že vnaprej, preden bomo živali dejansko prevažali naokoli. V nekaterih primerih pse redno prevažamo in jih je treba hitro navaditi na to, a prav tako pomembno jim je boks predstaviti tudi v primeru, da ne načrtujemo redne vožnje. Le tako bomo namreč pripravljeni v primeru, da je treba kužka kam peljati, v nasprotnem primeru bomo imeli s tem veliko preglavic.

Mladičke lahko na različne načine privajamo na boks za psa. Nenazadnje je to za kužka zanimiva oprema, ki jo bodo mladički rade volje spoznavali, sploh v varnem in urejenem domačem okolju. Pomagajo nam lahko kakšne igrače za pse, da lahko kužke zvabimo v boks in jim pokažemo, da je oprema zanimiva in da se v boksu ne zgodi nič hudega. Mladički se bodo na opremo hitro navadili, nato jih začnemo privajati tudi na avtomobil in na vožnjo.

Tu se psi med seboj sicer precej razlikujejo. Nekateri sploh nimajo problemov pri vožnji, drugi so v začetku precej nezaupljivi in jim vožnja povzroča težave. Gotovo pa bomo na takšno izkušnjo lažje pripravili mladičke kot starejše pse, zato je treba že zgodaj vložiti nekaj truda tudi v to. Poleg tega bomo boks za psa nadgradili še z dodatno opremo za prevažanje živali.

Boks za psa in druga oprema za na pot

Oprema, ki jo bomo vzeli s seboj na pot, je povsem odvisna od tega, kakšno pot načrtujemo. Za kakšne krajše relacije seveda ne potrebujemo posebne opreme, kužka lahko mirne vesti za pet ali deset minut zapremo v boks in prepeljemo do svoje destinacije.

Nekateri kužki se radi vozijo, a vseeno je treba uporabiti boks za psa

Drugače je, če načrtujemo daljšo vožnjo. Običajno se to zgodi le redko, saj se daljšim potem z živalmi izogibamo, če po tem ni prave potrebe. Če pa moramo pot vseeno opraviti, nam bo koristila še druga oprema za pse v avtu. Tu je kar nekaj nujne opreme in tudi par dodatkov, s katerimi bo vožnja minila brez velikih preglavic.

Seveda potrebujemo boks za psa, to je osnovna oprema v vsakem primeru, če želimo psa prevažati. Boks pogosto dopolnimo še z drugo opremo – tudi na poti naj ima kuža na voljo vodo in kakšen priboljšek, hrana za pse lahko pomembno pripomore k temu, da se bo kuža na poti počutil prijetno. Enako velja za igrače in druge izdelke, s katerimi se kuža zamoti. Pogosto dobimo posebne potovalne variante izdelkov za pse, kar imajo v ponudbi bolje založene trgovine za živali.

Boks za psa in oprema pri večjih trgovcih

V vsaki trgovini za živali lahko pričakujemo nekaj osnovne opreme, prav tako bo gotovo na voljo hrana za pse. Ponekod pa dobimo tudi posebno opremo za transport, tu seveda izstopa boks za psa, a tudi drugi pripomočki, ki nam pri tem pomagajo. Izbiramo med posebej prilagojenimi izdelki za avto, to so tudi igrače za pse in drugi pripomočki, s katerimi si kuža med vožnjo krajša čas. Vse potrebno bomo dobili v bolje založeni trgovini.