Adaptacija stanovanja s pomočjo strokovnjakov

Adaptacija stanovanja s pomočjo strokovnjakov

12/30/2021 Off By Uredništvo

Praviloma je najboljša pot do prenovljenega stanovanja ta, da delo v celoti prepustimo strokovnjakom. Seveda imamo tudi s tem kar dosti dela, saj je treba pripraviti podroben načrt in predstaviti vse želje in potrebe. Pri urejanju stanovanja smo zelo fleksibilni, kar pomeni, da moramo sodelovati v postopku prenove, ne bomo pa se ukvarjali s kakšnimi zahtevnimi deli. Predvsem se posvetimo načrtovanju, da lahko izvajalec pripravi popis del in sestavi končno ponudbo. Tu imamo seveda še vedno dosti možnosti za prilagoditve in spremembe, tako da ostajamo povsem aktivno vključeni v postopek, bodo pa strokovnjaki samostojno opravili večino dela, ki vodi do prenovljenega stanovanja.

Adaptacija stanovanja vključuje mnoge posege, ki smo jih omenili že pri mansardah. Razlika je v tem, da so stanovanjski prostori po navadi že v izhodišču bolje pripravljeni na preureditev in morda ne bodo potrebni tako veliki posegi. Včasih pa vseeno opravljamo tudi rušilna dela, zidamo nove stene ali celo prizidke, vgrajujemo večje hišne sisteme in naprave in podobno. Pogosto se odločimo za adaptacijo stanovanja takrat, ko imamo kakšne specifične namene, recimo zamenjavo ogrevalnega sistema, kar je zelo pogosto v času, ko imamo na voljo mnoge sodobne ogrevalne sisteme z izjemnimi izkoristki. Tako lahko zelo enostavno pripravimo celoten načrt in bo adaptacija stanovanja tudi hitro opravljena.

Izvajalec za adaptacijo stanovanja bo prevzel večino dela, ki bo morda opravljeno zelo hitro. Pri vgradnji kakšnih ogrevalnih sistemov in pri poseganju v objekt in ključne hišne sisteme imamo sicer nekoliko več dela in bo treba počakati morda nekaj tednov, da bo vse zaključeno. Kakšni manjši posegi pa se opravijo v nekaj dneh, kar je lahko že dovolj, da postane stanovanje povsem novo, veliko bolj udobno in prijetno. Pričakujemo širok spekter različnih učinkov in drugih prednosti, ki izhajajo iz adaptacije.

 

Adaptacija lahko zviša vrednost nepremičnine

Običajno imamo pri adaptaciji v mislih kakšne specifične prilagoditve in pričakujemo posebej dober rezultat v tem oziru. To vsekakor lahko dosežemo in verjetno bomo s prilagoditvijo nepremičnine zelo zadovoljni. Deležni pa bomo še nekaterih drugih prednosti, ki jih morda niti ne bomo takoj opazili. En izmed neopaznih učinkov je ta, da se po adaptaciji zviša vrednost objekta. Na to bodo posebej pozorni tisti, ki se morda odločajo za prodajo hiše. 

Posebej veliko razliko lahko naredimo s tistimi posegi, ki nadgradijo hišne sisteme in pripravijo bivališče za dolgoročno uporabo. Tu imamo kar nekaj dobrih možnosti, recimo ureditev izolacije. Kakovostna izolacija ima velik vpliv na udobje in počutje stanovalcev, pomaga pri uravnavanju razmer v notranjosti, predvsem pa preprečuje toplotne izgube in niža stroške, ki jih imamo z ogrevanjem. Tudi ogrevalni sistem lahko zamenjamo, če želimo zvišati vrednost nepremičnine. Sodobni ogrevalni sistemi so veliko bolj učinkoviti in imajo boljše izkoristke, predvsem pa so bolje pripravljeni na uporabo v prihodnosti, tako da je to kritični dejavnik, ki vpliva na vrednost objekta in na interes, ki ga zbudimo pri morebitnih kupcih. Nenazadnje pa bomo tudi sami uživali v boljših lastnostih objekta, če lahko prilagodimo hišo tako, da je bolj prijetna za bivanje.

Omeniti gre še to, da ima adaptacija hiše že takoj opazen učinek. Obnovljeni prostori izgledajo veliko bolj prijetni in lepši, ob adaptaciji se pogosto odločimo za kakšne vizualne prilagoditve, izberemo moderno opremo in dom veliko bolje opremimo za naš čas. To je kritično pri predstavitvi nepremičnine, če jo želimo prodati. Tako bomo iztržili več, tudi če so bile prilagoditve minimalne. Prodaja hiše bo bolj uspešna, cena pa višja, zato se vsekakor splača premisliti o takšnih posegih, če imamo v mislih prodajo.