Ključne spretnosti sodobnih podjetnikov

Ključne spretnosti sodobnih podjetnikov

05/27/2019 Off By miskonwap

V času, ko poslovanje v vse večji meri poteka kar preko spleta, morajo imeti podjetniki posebne spretnosti in znanja, s katerimi lahko uspešno opravijo vse izzive na poslovni poti. Vedno več posla se opravi kar na daljavo, pri tem pa smo lahko v trenutku povezani z dobavitelji, partnerji in strankami na drugem koncu sveta – čeprav je komunikacija enostavna, se lahko močno zaplete pri drugih postopkih, ki omogočajo poslovanje na daljavo. Zato je za sodobnega podjetnika nujnega pomena učinkovita logistika, še posebej to seveda velja za uvoznike in izvoznike, ki poslujejo z daljnimi tujimi državami.

Učinkovita logistika je lahko izjemna pridobitev za podjetje, ki posluje na ta način. V poštev pride za zelo širok spekter podjetij, ne le za tiste, ki so zelo aktivna na tujih trgih. Dandanes namreč surovine in materiali skoraj neizbežno prihajajo iz tujine, tako da se bodo morali s takšnimi izzivi spopasti tudi tisti, ki imajo le enega dobavitelja in manjši obseg tovora iz tujine. Pomislimo recimo na mizarstvo, ki izdeluje pohištvo iz kakovostnega tropskega lesa – čeprav v tem primeru verjetno ne bo šlo za veliko tovora, mora biti logistika izjemno učinkovito načrtovana in brezhibno izvedena, da pride material pravočasno na svoj cilj. Z enakimi izzivi se soočajo druga podjetja, ki imajo svoje dobavitelje v tujini, predvsem izstopajo proizvajalci elektronskih komponent in izdelkov, pa tudi druga podjetja, ki potrebujejo pri svoji dejavnosti določene polizdelke. Te je najlažje dobiti v tujini, zato je dobra logistika nujna.

Ključna spretnost sodobnega podjetnika je torej v tem, da z učinkovitim načrtovanjem logistike izkoristi vse prednosti, ki jih ponuja globalni trg. V tujini so materiali lahko cenejši, a le učinkovita logistika jih lahko prepelje do cilja brez posebnih dodatnih stroškov. Prav tako spretnosti na tem področju odpirajo še mnoge nove možnosti, ki lahko vodijo do poslovnih uspehov.